Tips voor het snoeien van de bomen in uw tuin

Bomen in de tuin snoeien

Wilt u een mooie, gezonde boom? Dan is het belangrijk om de boom regelmatig te snoeien. U kent het gezegde ongetwijfeld wel: snoeien doet bloeien! Maar u kunt niet zomaar beginnen met het kortwieken van uw boompje. In dit blog geven we enkele tips voor het snoeien van de bomen in uw tuin.

Afhankelijk van het type boom

Wanneer u een boom het beste kunt snoeien, is vooral afhankelijk van het soort boom dat u heeft. Een knotboom kunt u het beste snoeien in de periode tussen november en februari. Voorbeelden van dit type boom zijn de eik, els en populier. Heeft u een leiboom zoals een kastanje, haagbeuk, plataan of linde? Of een fruitboom als een appel-, peren- of pruimenboom? Dan kan die periode met een maand verlengd worden. Voor het snoeien van een esdoorn, berk of haagbeuk is het belangrijk om te onthouden dat dit niet in de winter mag gebeuren. Dan zullen ze namelijk gaan ‘bloeden’ en veel sap uit de snoeiwonden verliezen. Ze zijn een uitzondering op de regel en mogen alleen gesnoeid worden in de periode van juni tot en met oktober.

Snoeien voor onderhoud

Wilt u de boom niet volledig snoeien, maar wilt u hem enkel snoeien voor het onderhoud? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Dit soort snoei voor onderhoud kan goed uitgevoerd worden in de periode van juni tot en met eind oktober. Door een onderhoudssnoei, ook wel zomersnoei genoemd, zorgt u ervoor dat de takken mooi uitlopen. Daarbij zorgt dit soort snoei er ook voor dat er weer genoeg licht bij de boom kan komen. Belangrijk om te onthouden is dat pruimenbomen het beste gesnoeid kunnen worden in de periode van juli tot en met september.

Wintersnoei voor fruitbomen

Voor fruitbomen is het wellicht nodig om een wintersnoei uit te voeren. Dit soort snoei zorgt ervoor dat de nieuwe scheutvorming gestimuleerd wordt. Bij bijna elke boomsoort heeft de zomersnoei echter de voorkeur. Wanneer u een wintersnoei wilt uitvoeren, is het belangrijk om goed rekening te houden met het weer. Snoei nooit wanneer het vriest of wanneer er vorst aangekondigd is!

Wat zijn jouw ervaringen met het snoeien van je bomen? Deel ze via ons contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>